Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Nawet w małej restauracji trudno poradzić sobie bez zmywarki do naczyń. Dzięki temu można pozbywać się brudu z talerzy, misek, czy garnków na bieżąco i dość szybko. Rodzaj zmywarki należy dopasować do tego, jakie naczynia używane są w lokalu najczęściej i jak dużo trzeba ich umyć każdego dnia. Poniżej zestawienie zmywarek, które najczęściej stanowią wyposażenie gastronomii.

Zmywarki kapturowe

To urządzenia gastronomiczne, które są najbardziej uniwersalne spośród wszystkich zmywarek używanych profesjonalnie. Można w nich umyć nawet większe naczynia, które nie zmieściłyby się w tradycyjnej zmywarce.

Większość modeli, które oferuje prawie każdy sklep gastronomiczny, posiada funkcję wyparzania. Zgodnie z przepisami sanepidu naczynia w lokalach muszą być sterylizowane w temperaturze 90 stopni. Można to zrobić w zmywarce kapturowej, nie trzeba kupować dodatkowego urządzenia – wyparzarki.

Zmywarki tunelowe

W dużych restauracjach, np. hotelowych, sprawdzają się zmywarki tunelowe. Mogą umyć w krótkim czasie znaczną ilość naczyń. Zasada działania takiej zmywarki polega na tym, że brudne naczynia wkłada się z lewej strony urządzenia, a po skończonym myciu odbiera na drugim jego końcu.

Naczynia poruszają się w zmywarce na taśmie. Najpierw usuwane są z nich największe zabrudzenia, później następuje mycie zasadnicze. Kolejnym etapem jest płukanie i sterylizacja. Na końcu zaś odbywa się suszenie.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Zmywarki do szkła

Zmywarki, które przeznaczone są do mycia szkła często wybierane są przez właścicieli barów i pubów, gdzie częściej niż posiłki serwuje się napoje.

Nowoczesne zmywarki do szkła mają nieco odmienne parametry techniczne niż pozostaje urządzenia gastronomiczne do mycia. Często mają wmontowany uzdatniacz wody, dzięki któremu na szkle nie osadza się kamień. Poza tym potrafią skutecznie umyć szkło nawet w niskiej temperaturze, np. dlatego, by napisy reklamowe na szklankach nie wyblakły.

Zgodnie z przepisami, naczynia w restauracji muszą być sterylizowane. Dlatego też każdy właściciel lokalu musi posiadać na wyposażeniu wyparzarkę. Z uwagi na gabaryty tego sprzętu i jego cenę, często nie opłaca się kupować urządzenia, które ma spełnia tylko tę jedną funkcję. O wiele bardziej opłacalna jest inwestycja w zmywarkę z wyparzarką.

Zmywarka przemysłowa nie tylko zwiększy poziom higieny w lokalu, ale także może obniżyć koszty. Zmywanie ręczne jest droższe, bo podczas niego zużywa się więcej wody. Poza tym przy dużym ruchu wymaga zaangażowanie jednego pracownika na stałe tylko do zmywania naczyń.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece konwekcyjno-parowe na GastroProdukt.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here